gezondheid

Iedereen wil graag oud worden en dan het liefst gezond en zonder ongemakken. Hoewel je het zelf niet in de hand hebt, kun je toch veel doen om gezond te zijn en blijven door er een gezonde levensstijl op na te houden. Hoe? Dat kun je hieronder lezen.

Voeding

Eigenlijk een dooddoener, want iedereen weet het: je lichaam functioneert beter wanneer je goede voeding tot je neemt. Een goed hulpmiddel hierbij is de Schijf van Vijf, die aangeeft welke variatie van voedingsstoffen je dagelijks tot je zou moeten nemen. Als je jezelf daaraan zoveel mogelijk houdt, heb je tevens minder problemen met het houden van een gezond gewicht. Wanneer je te zwaar bent, heb je namelijk meer kans om suikerziekte of hart- en vaatziekten te krijgen. Ook gewrichtsklachten kunnen optreden. Bovendien voel je je lekkerder in je vel met een gezond gewicht. Wil je weten of jouw gewicht goed is, bereken dan je BMI (body mass index). Dit doe je als volgt: ben je bijvoorbeeld 1.70 m en weeg je 65 kilo? Bereken dan 1.7 x 1.7 = 2.89. Vervolgens deel je je gewicht door die uitkomst: 65 / 2.89 = 22.49. Komt het getal van die berekening uit tussen de 20 en 25? Dan zit je goed. Beneden de twintig heb je ondergewicht, daarboven overgewicht.

beweging
Zorg voor voldoende beweging.

Beweging

Beweging houdt je lichaam gezond. Ook wordt hierdoor de kans op hart- en vaatziekten lager en bevordert beweging het krijgen en houden van een gezond gewicht. Geadviseerd wordt om zeker 150 minuten per week flinke inspanning te leveren. Ben je eenmaal boven de 50, blijf dan bewegen om je lichaam soepel te houden. In dit geval is stilstaan zeker achteruitgaan.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *