duurzame kleding

Iedereen kent het wel je bent opzoek naar nieuwe kleding, maar en wordt bij je zoektocht continu herinnerd aan de duurzame opties binnen het kledingassortiment. Tegenwoordig promoot haast elk kledingmerk trots dat hun kleding duurzaam is. Alleen wat betekent dit duurzaamheid label nou eigenlijk? In dit artikel lees je een aantal tips & tricks over duurzame kleding kopen.

Wanneer is kleding duurzaam?

Duurzame kleding is kleding die gemaakt is van materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Wanneer je duurzaam kleding koopt, draag je bij aan een beter milieu. Een eerste voorbeeld van die materialen is het katoen waar de meeste kleding van gemaakt wordt. Bij het verbouwen van katoen wordt enorm veel water gebruikt. Zoveel dat het bij onverantwoord gebruik enorm veel milieuschade kan opleveren.

Tegenwoordig zijn kledingfabrikanten verplicht om bij het maken van hun kleding rekening te houden met het duurzaam verbouwen van katoen. Dit is dus iets dat waar geïnvesteerd moet worden bij boeren. Dit is één van de voorbeelden waar een duurzaamheid label vandaan kan komen.

Werkomstandigheden in fabrieken

Als je een product koopt dat duurzaam is naast het feit dat de materialen verbouwd zijn op een milieuvriendelijke manier, ook er zeker van zijn dat de werkomstandigheden in de fabriek in orde zijn. De kledingindustrie is één van de meest uitgebuite industrieën die vaak in lage lonen landen plaatsvind. Lange tijd (en nog steeds) wordt kleding onder slechte omstandigheden gemaakt. Maar gelukkig is dit de laatste jaren door bewustzijn van de consument en overheden veranderd.

Bij het kopen van duurzame kleding wordt er daarbij dus ook vaak rekening gehouden dat de werkomstandigheden in fabrieken in orde zijn en om een milieuvriendelijke manier gebeurt. Win-win voor zowel het milieu als de arbeiders in lage lonen landen.

werkomstandigheden in kledingfabriek
Een arbeider in kledingfabriek

Wat is het voordeel van duurzame kleding?

Duurzame kleding is goed voor het milieu en voor jezelf. De materialen die gebruikt worden zijn soms biologisch afbreekbaar, dus geef je geld niet uit aan kleding die de afgelopen jaren nog moet worden opgeruimd. De meeste duurzame kleding wordt gemaakt van natuurlijke materialen en is schoon te wassen en te drogen.

Duurzame kleding is niet alleen goed voor het milieu, en op die manier ook voor jezelf. Duurzame kleding bevat geen giftige stoffen, die je kleren kunnen vervuilen. Ook zijn veel duurzame materialen beter vocht doorlatend wat huidirritatie voorkomt.

Waar koop ik duurzame kleding?

Duurzame kleding kom je tegenwoordig bij vrijwel elke kledingretailer of winkel tegen. Wel wordt er nog vaak met duurzaamheidslabels gewerkt. Daarnaast kun je online op zoek gaan naar specifieke merken die of instellingen die zich inzetten voor ontwikkelen van duurzaamheid binnen de lagelonen landen waar kleding wordt gefabriceerd. Deze spelen een onafhankelijke rol en kunnen daadwerkelijk aangeven als een kledingmerk wel of geen duurzame kleding verkoopt. . Deze zijn de meest duurzaam en het zijn de meest trendy winkels met een veel breder aanbod en de beste producten.

We hopen dat deze blog je helpt bij het kopen van duurzame kleding.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *