Wanneer je slecht slaapt, wordt er vaak geadviseerd om melatonine te proberen. Melatonine heeft verschillende invloed op je brein en je lichaam. Het wordt gezien als een ondersteund supplement voor het verbeteren van je slaapgedrag. We gaan je alles over melatonine uitleggen.
Wat is melatonine?
Melatonine is een lichaamseigen hormoon. Het wordt in je lichaam aangemaakt in de pijnappelklier, een klier die achter in je hersenen ligt. De melatonine wordt aan je bloedbaan afgegeven zodra het buiten gaat schemeren. De melatoninecurve bereikt zijn piek in het midden van de nacht en neemt richting de ochtend weer af.
De toename en afname van melatonine ontstaat dus door donker en licht. In de huidige maatschappij wordt dit vaak moeilijk gemaakt door kunstlicht of het gebruik van je telefoon in de avond. Hiermee wordt de natuurlijke reactie van je lichaam op donker en licht verstoord.
Ochtendtype of avondtype?
Aan de melatoninecurve van een persoon kun je het bioritme achterhalen. Mensen die ochtendtypes zijn zullen aan het eind van de middag al melatonine gaan aanmaken en rond 10 uur slaperig zijn. Bij middentypes zal dit rond 11 uur liggen en avondtypes worden vaak pas rond middernacht slaperig.
Wat voor type je bent en wat je bioritme is, ligt vast in je genen. Je kunt hierin wel een beweging aanbrengen waardoor je lichaam aan een nieuw strak schema gewend kan raken. Je lichaam zal zich naar dit opgelegde ritme aanpassen.
Waarvoor melatonine gebruiken?
Doordat bijna iedereen steeds meer blootgesteld wordt aan licht, zoals van je telefoon, is de kans aanwezig dat je lichaam zelf niet meer genoeg melatonine aanmaakt om je slaperig te maken. Je zult merken dat je minder snel in slaap kunt komen of ook onrustiger slaapt. Je kunt hier zelf al aanpassingen in maken door bijvoorbeeld voor het slapen geen telefoon meer te gebruiken.
Wanneer dit niet werkt, kun je eventueel melatonine nemen voor een betere nachtrust. Melatonine is een soort boodschapper die je hersenen gaat vertellen dat het donker is buiten. Wanneer je hersenen dit seintje krijgen, zal je lichaam het proces starten om je lichaam in de nachtstand te krijgen. Op deze manier zal je beter in slaap komen.
Melatonine is geen vervanging, maar een hulpmiddel. Het wordt aanbevolen om maar een paar dagen achter elkaar te gebruiken en echt alleen te gebruiken om een ritme weer opnieuw in te stellen. Het werkt dan bijvoorbeeld ook ideaal om een jetlag te verslaan en weer in het goede ritme te komen.
Tip: Davitamon