leeftijd overgang

De overgang is iets dat iedere vrouw meemaakt. Deze periode kenmerkt zich door hormonale schommelingen, lichamelijke en geestelijke klachten. Dit is niet zo gek, want het lichaam moet naar een hele nieuwe balans zoeken en dit kan even duren. Wanneer je nog niet in het proces van de overgang zit wil je waarschijnlijk weten wat de overgang is, wat de symptomen zijn, hoe lang de overgang duurt en wat de gemiddelde leeftijd overgang is. Als je dit wilt weten ben je op de goede plek beland, want wij vertellen je er graag meer over.

Wat is de overgang?

Tijdens de overgang raken de eicellen in de eierstokken van de vrouw op en worden deze niet meer aangevuld. De hormoonspiegel gaat schommelen en het lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans. Tijdens de overgang kun je last krijgen van klachten zoals een onregelmatige menstruatie, veranderende menstruatiecyclus, wijzigingen in de menstruatieklachten, opvliegers, nachtelijk zweten, gewichtstoename, rusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, angst en depressieve gevoelens. Dat klinkt nogal ernstig, zou je zeggen, maar niet iedereen krijgt alle klachten en zeker niet allemaal tegelijk. Toch zijn er ook vrouwen die flinke last krijgen van overgangsklachten. Wanneer jij meer begeleiding wilt tijdens de overgang is er de overgangsconsulent die je kan helpen in deze periode.

Bestrijding overgangsklachten

We hebben je in het kort iets verteld over de symptomen van de overgang. Het is goed om te weten dat je de symptomen van de overgang kunt bestrijden. Een gezond eet- en beweegpatroon is goed voor ieder lichaam. Vermijden van stress is daarnaast belangrijk. Stress is niet goed voor je lichaam, maar kan de opvliegers verergeren. Pittig eten, koffie en alcohol kun je het beste ook vermijden wanneer je opvliegers zoveel mogelijk wilt voorkomen. 

Supplementen met salie, zilverkaars en citroenmelisse kunnen je helpen bij de verlichting van overgangsklachten. Ze helpen bij overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Het slikken van deze supplementen is een goed idee ter aanvulling van je gezonde leven en ze zullen je helpen bij het vereenvoudigen van deze pittige periode.

Gemiddelde leeftijd overgang

De overgang vindt bij de meeste vrouwen plaats tussen hun veertigste en zestigste levensjaar. Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond haar vijfenveertigste levensjaar met als middelpunt de menopauze oftewel laatste menstruatie rond haar eenenvijftigste levensjaar. Dit zijn echter richtlijnen, want het moment van de overgang en menopauze is voor iedereen weer anders. De gemiddelde leeftijd overgang is echter wel handig om te bepalen of je eventueel in de overgang kunt zijn. 

Tip: Ymea

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *