hoe milieuvriendelijk isoleren

Op het ogenblik dat je gaat isoleren zijn er een aantal keuzes die je zal moeten maken. In eerste instantie is het bijvoorbeeld van belang om te gaan bepalen van welk type isolatiematerialen je gebruik gaat maken. Daarbij is het zo dat veel mensen (logischerwijs) vooral kijken naar de isolatiewaarde waar de verschillende materialen over beschikken. Dit gezegd hebbende kan er anno 2023 worden vastgesteld dat er bijzonder weinig aandacht wordt besteed aan milieuvriendelijk isoleren. Wil jij graag je huis isoleren terwijl je de impact op de natuur of het milieu zo beperkt mogelijk tracht te houden? Dan is de keuze voor milieuvriendelijke isolatie zeker interessant.

Waarom is milieuvriendelijk isoleren zo belangrijk?

Tegenwoordig maken we allemaal de keuze om onze woning zo optimaal mogelijk te isoleren. Op deze manier hopen we niet alleen het milieu een hart onder de riem te steken, daarnaast zorgen we er tegelijkertijd natuurlijk eveneens voor dat er een aantrekkelijke besparing kan worden gerealiseerd op de vaste kosten die voortvloeien uit je energieverbruik. Dit gezegd hebbende is het zo dat er lang niet altijd sprake is van milieuvriendelijk isoleren, integendeel. Dit geldt slechts in bepaalde, uitzonderlijke situaties. Denk hierbij concreet aan de volgende:

  • Bij het gebruik van papiervlokken isolatie;
  • Bij ecologische houtwol isolatie;
  • Bij milieuvriendelijke kurk isolatie;
  • Bij hennep isolatie;

Lang niet alle materialen waarmee we isoleren zijn even ecologisch. In het verleden werd er daar in principe zeer weinig bij stilgestaan, maar tegenwoordig is dat gelukkig wel even anders. Tegenwoordig wordt milieuvriendelijk isoleren dan ook steeds belangrijker geacht door heel veel mensen. 

Welke isolatiematerialen kunnen je daarbij helpen?

Zoals hierboven al aangehaald zijn er verschillende soorten isolatiematerialen die je van dienst kunnen zijn bij milieuvriendelijk isoleren. Het gaat hierbij dan niet alleen om de inmiddels zeer bekende papiervlokken, maar wat bovendien ook te denken van ecologische houtwol of van bijvoorbeeld hennep isolatie? Het gebruik van deze isolatiematerialen creëert in de praktijk zeker niet alleen een extra meerwaarde voor ons milieu. Daarnaast is het zo dat deze isolatiematerialen er namelijk eveneens bekend om staan over een (extra) hoge warmteopslag te beschikken. Ook dit kan dan ook absoluut als een niet onbelangrijke reden worden geacht om gebruik te gaan maken van dit type isolatiemateriaal. Zoveel is in ieder geval een absolute zekerheid. 

Met welke kosten moet je rekening houden bij milieuvriendelijk isoleren?

Voor milieuvriendelijk isoleren geldt in de praktijk dat je rekening kan houden met een gemiddelde kostprijs gelegen tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. Met welke kosten je precies zal worden geconfronteerd is echter uiteraard altijd afhankelijk van de situatie in kwestie. Niet alleen het type isolatiemateriaal speelt op dit vlak een belangrijke rol. Dat geldt bovendien eveneens voor de dikte van het materiaal evenals voor de manier van plaatsing. Ga je zelf aan de slag met milieuvriendelijk isoleren? Dan spreekt het voor zich dat de kosten lager zullen uitvallen dan wanneer je de keuze zou maken om dit karwei te gaan uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. Dit is absoluut van zeer groot belang om rekening mee te houden.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *